Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
8 септември (четвъртък)

Заместник-областният управител Селиме Кърджалиева присъства на откриването на национална конференция в регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“

Заместник-областният управител Селиме Кърджалиева беше гост на официалното откриване на национална конференция с международно участие „Библиотеката на XXI век – практики, комуникации, ефективност”, домакин на която е регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Форумът е посветен на 135 години от рождението на патрона на културния институт Стилиян Чилингиров – писател, етнограф, политик, обществен деец с основополагащи заслуги към библиотечното дело в България.

„Стилиян Чилингиров е личност, оставила ярка диря в културната и политическата история на България. Даровитият и амбициозен общественик е истински следовник на нашите народни будители. Наричат го последният възрожденец, чиито живот преминава през бурния и драматичен 20 век. Той има значителен принос за развитието на библиотечното и читалищното дело в страната. По негова инициатива и с активната му подкрепа през далечната 1922 г. в Шумен е създадена четвъртата народна библиотека в страната”, каза в словото си директорът на РБ „Стилиян Чилингиров” Росица Добрева. Тя подчерта, че с организирането на такива форуми през последните години библиотеката се утвърждава като институция, която активно участва в изграждането на културната идентичност на Шумен и страната.

Конференцията продължава и утре с работа в две секции – „Имена в българското библиотекознание” и „Ефективни библиотечни практики”.

IMG_3893

Skip to content