Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
2 юни (сряда)

Започва кампания в общините за увеличаване темпа на ваксиниране срещу COVID–19 в област Шумен

Областният кризисен щаб под председателството на областния управител Валентин Александров обсъди заболеваемостта от COVID–19 в област Шумен към момента и мерки за ускоряване темповете на ваксиниране на населението срещу COVID–19. В заседанието участваха заместник-областният управител Сашо Евлогиев, директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова, ръководителите на лечебните заведения в областта, кметове и заместник-кметове на общините, представители на съсловните организации на лекарския съюз и общопрактикуващите лекари.

По данни на РЗИ-Шумен към момента активните случаи в областта са 141. Област Шумен е в жълтата зона, заболеваемостта към вчерашна дата е 48 на 100 хил. души население. „Има тенденция на непрекъснато намаляване на броя на положителните случаи, което е добре и сега е момента да обърнем внимание на профилактиката, на имунизационната кампания, която предстои да разгърнем в нашата област“, каза директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова.  Тя припомни, че на територията на област Шумен са разкрити 6 временни имунизационни пункта, организирани са зелени коридори за ваксинация, работят общо 94 общопрактикуващи лекари, които съгласно заповедта на здравния министър трябва да се включат в имунизационната  кампания.

Д-р Калоянова съобщи, че по последни данни в област Шумен са приложени  общо 26 428 дози ваксина, с което са обхванати 15 457 лица или това представлява 8,99% от общото население на областта.  Със завършен имунизационен курс са 10 971 души, което е 6,3%. Спрямо данните средно за страната изоставането в област Шумен е с около 2%.

По общини най-голям е борят на ваксинираните в община Шумен- 11,76%, а най-малко са ваксинираните хора в община Никола Козлево-2,91%. За община Нови пазар данните са 7,9%, община Каспичан-3,14%, община Смядово-6,48%, община Велики Преслав-6,79%, община Венец-4,3%, община Хитрино-6,76%, община Върбица-4,27%, община Каолиново-3,67%.

„Незадоволителни са темповете на ваксинация, трябва да увеличим броя на имунизираните, като направим нужната организация“, каза д-р Калоянова и уточни, че разчита със съдействието на общините населението да бъде информирано за възможностите за ваксинация. Кметовете на общини коментираха, че трудно се убеждават хората, има страх и недоверие в населението, но работят по населените места да информират хората и ще продължат с цел да бъдат обхванати и да бъдат убедени да се ваксинират по-голяма част от населението.

Областният кризисен щаб реши в рамките на следващата седмица във всички общини да бъдат проведени общински щабове, на които да присъстват екипи на РЗИ. Ще бъдат поканени да се включат  общопрактикуващите лекари в съответната община, кметовете на населените места, здравни медиатори. В някои от населените места вече е започнало ваксинирането на трудноподвижни хора със съдействието на общините и на екипи на ЦСМП, като това ще продължи при желание от страна на хората. Започнали са срещи на експерти от РЗИ в пенсионерските клубове, на които се информират възрастните хора за възможностите за имунизация. Ще бъдат изпратени писма до работодатели и държавни институции, където РЗИ може да окаже съдействие за организация за ваксиниране.

Skip to content