Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
22 октомври (вторник)

Заседание на Областната епизоотична комисия

Епизоотичната обстановка в област Шумен и извършените дейности по отношение неразпространението на болестта Африканска чума по свинете след регистрираните нови огнища на заболяването бяха представени на редовното ежеседмично заседание на Областната епизоотична комисия под председателството на заместник-областния управител Петко Шаренков.

През изминалата седмица съгласно заповед на изпълнителния директор на БАБХ № РД11-2058/16.10.2019 г. е обявено първично огнище на АЧС в обект за отглеждане на свине от порода „Източнобалканска свиня“, намиращ се в землището на община Смядово, в местност западно от град Смядово, а със заповед №РД11-2046/15.10.2019 г. са обявени две първични огнища при диви свине в землището на с. Сини вир, община Каолиново и землището на с. Венец, община Венец.

Д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, запозна членовете на комисията с епизоотичната обстановка в област Шумен по отношение на нововъзникналите първични огнища на Африканска чума по свинете. Тя съобщи, че са проведени срещи с всички собственици, отглеждащи прасета от породата „Източнобалканска свиня“ в района, на които са им дадени допълнителни указания за строго спазване на мерките за биосигурност и са им връчени предписания с цел запазване на породата. Инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточно държавно предприятие Шумен, съобщи, че са обозначени с табели всички зони в засегнатите райони, а именно в с. Сини вир, община Каолиново, с. Венец, община Венец и с. Менгишево, община Върбица, където бяха обявени нови огнища на АЧС. По думите му се извършват  ежедневни претърсвания по изготвен график, като са информирани членовете на всички ловни дружинки, кметове на съответните населени места и населението.

Заместник-областният управител Петко Шаренков съобщи за получен в Областна администрация фалшив сигнал за мъртви прасета. „Получихме в петък информация за трупове на умрели диви прасета в участък на язовир „Тича“ от страната на село Сушина. Гражданинът, който е казал, че се казва Панко Палев е обещал да изпрати снимки на свинете, които уж от три дни  били там. Некоректна и подло подадена информация, заради която беше отделен голям ресурс от всички институции, имащи отношение към биосигурността във връзка с африканската чума по свинете. Екипи с моторни превозни средства в гориста и трудно пресечена местност се придвижиха от различни места, за да се установи, че сигналът е фалшив“, каза Петко Шаренков. Той каза още, че всяка една информация, която се получава занапред, за да бъде проверена, в нея трябва да има лице за контакти и обратна връзка с този, който я изпраща. „Няма да реагираме от тук нататък на сигнали пратени без адресат и възможност за обратна връзка“, допълни Шаренков. Той определи епизоотична обстановка в областта към настоящия момент като усложнена и призова за активност и сериозно отношение всички, които имат отношение към спазването на мерките за биосигурност.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 29 октомври.

Skip to content