Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
22 август (четвъртък)

Заседание на Областната епизоотична комисия

Към момента няма регистриран нов случай на болестта Африканска чума при свинете на територията на област Шумен и продължава изпълнението на всички набелязани мерки след констатирането на 8 август на заболяването при дива свиня в община Върбица.Това стана ясно днес на редовното заседание на Областната епизоотична комисия, водено от областния управител проф. Стефан Желев.

„Продължаваме с проверките за спазване на мерките за биосигурност. Няма намерени умрели животни в инфектираната зона в местността „Елешница“, има един случай на ПТП с диво прасе на автомагистрала „Хемус“ и очакваме резултат от изпратената проба за изследване“, каза д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. По думите й от последното заседание на комисията на 12 август до сега са изпратени 42 проби от индустриалните ферми и от фамилните ферми тип „А“, от отстрел на дивя свиня има 15 изпратени проби и получените до момента резултати са отрицателни. Инж. Тервел Стефанов, експерт в Североизточното държавно предприятие, съобщи, че в инфектираната зона в местността „Елешница“, където беше обявен случая на африканска чума при дивя свиня, продължава изпълнението на всички набелязани мерки- изградени са бариери и дезинфекционна площадка, туристическите маршрути са обозначени. „В голяма интензивност се извършват претърсвания на горските територии и до момента няма открити нови трупове на диви прасета“, каза инж. Стефанов.

В района дърводобивът е спрян, като Областната епизоотична комисия реши извозването на складираната дървесина да продължи до 3 септември при спазването на мерките за биосигурност. Комисията не прие предложението на представителя на Ловно-рибарско дружество „Сокол“ д-р Стоян Джамбазов да бъде забранена всякаква стопанска дейност в района за период от два месеца, считано от деня на обявяването на случая.

Представителите на общините информираха, че са готови с необходимите документи- заявления, констативни протоколи и списъци, за предстоящото изплащане на еднократната помощ, отпусната за дезинфекция на личните стопанства, в които бяха отглеждани свине. От общините Шумен и Каспичан съобщиха, че има отделни случаи на стопани, които отказват да подадат заявление за финансова помощ, защото не са съгласни с изискването да не отглеждат прасета през следващата една година и с правилото животни да бъдат купувани само от лицензирани обекти.

Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 3 септември.

 

Skip to content