Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
10 януари (петък)

Заседание на Областната транспортна комисия

Мерки срещу извършването на нерегламентирани пътнически превози на територията на област Шумен обсъдиха днес членовете на Областната транспортна комисия на заседание, водено от областния управител  проф. Стефан Желев. „От фирма „Шумен – Пътнически автотранспорт” са информирали областния управител за редица нарушения, касаещи извършване на нерегламентирани превози на територията на областта. В сигнала се посочва, че нарушенията се увеличават, което застрашава пряко изпълнението на обществен превоз по утвърдените транспортни схеми“, каза заместник-областният управител Петко Шаренков и обясни, че сред най-честите нарушения е дублирането на градските редовни автобусни линии от леки автомобили, които спират на спирките на обществения транспорт и формират групи от пътници, нарушавайки нормативните разпоредби. „От фирмата посочват и местата, където най-често спират такива автомобили, представят и списък с номерата на 29 превозни средства, извършващи редовно нерегламентирани превози“, каза Шаренков.

„Водачите на тези коли събират хора, не само по автобусните спирки в града, но и от автогарите в Смядово, Велики Преслав, Нови пазар.Така дублират линиите на обществения транспорт и ние търпим огромни загуби“, каза инж.Галин Банков от фирма „Шумен – Пътнически автотранспорт” и призова за съвместна работа на институциите за пресичане на този нелегален бизнес.

По време на заседанието от становищата на институциите стана ясно, че правомощията им са ограничени и този вид нарушения трудно се доказват, защото пътниците в тези автомобили не съдействат на контролните органи. От ОД на МВР съобщиха, че през миналата година са наложени 394 глоби за престой на автобусни спирки, но проведените три специализирани проверки са били без резултат. От полицията обърнаха внимание и на остарялата нормативна разпоредба, поради която почти не се образуват досъдебни производства за нерегламентиран превоз на пътници.

Областната транспортна комисия реши да бъде създадена междуведомствена комисия  с представители на сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР, сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР, областен отдел на „Автомобилна администрация“ и ТП на НАП-Шумен с цел извършване на проверки за възпрепятстване на продължаващите нерегламентирани превози.Резултатите от проверките трябва да бъдат представяни ежемесечно на областния управител. Препоръчва се този проблем с нелегалните превози трябва да бъде разгледан и от общинските транспортни комисии.

Skip to content