Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
8 февруари (четвъртък)

Заседание на Областния съвет по условия на труд

4 276 нарушения е констатирала при проверки през 2017 година дирекция „Инспекция по труда“ – Шумен. Проверени са общо 923 предприятия, от които 883 са малки и средни  предприятия. Това съобщи директорът на инспекцията Стела Методиева на заседание на Областния съвет по условия на труд, водено от заместник-областния управител Ширин Вели. При 2 724 от случаите става дума за нарушения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд – 1 793 са нарушенията по организацията и управлението на дейността, по безопасност на работното оборудване и технологичните процеси нарушенията са 605 и по хигиена на труда- 326 нарушения. 1 376 са нарушенията, касаещи трудово-правни отношения.

Предприети са общо 4 009 принудителни административни мерки, като 4001 от тях са задължителни за изпълнение предписания. Спрени са 12 машини, създаващи опасност за живота и здравето на работещите. През годината са съставени 232 акта за установяване на административно нарушение. Въз основа на тях са издадени 229 наказателни постановления, от тях в законна сила са влезли 214 на обща стойност 191 880лв.

През 2017 година в Инспекцията по труда са подадени 195 сигнали за нарушения на трудовото законодателство. Всеки от тях е решен с проверка на място, като 140 от сигналите са постъпили от граждани.

На заседанието днес Областният съвет по условия на труд реши 28 Април – Международен ден на загиналите и пострадали при трудови злополуки, по традиция да бъде отбелязан с  поднасяне на венец пред Паметната плоча на загиналите и пострадали при трудови злополуки на улица „Калоян” в Шумен. На следващото заседание на съвета ще бъде обсъдено предложението на КНСБ- Шумен да бъде учреден годишен конкурс за работодатели за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Идеята на синдикатите е да бъдат стимулирани работодатели, мениджъри, специалисти по безопасни условия на труд, които инвестират в безопасността и здравето на работещите, като отличените да бъдат наградени на 7 октомври – Световен ден за достоен труд.

Skip to content