Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
1 август (четвъртък)

Заседава Областната епизоотична комисия

Актуалната епизоотична обстановка и изпълнението на предприетите мерки да недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете на територията на област Шумен обсъди на ежеседмичното си заседание Областната епизоотична комисия.

Заместник-областният управител и председател на комисията Петко Шаренков представи информация за изпълнението на решенията на Централния епизоотичен съвет от 29 юли, според които в населените места на територията на всяка от общините в региона в 20 км зони около индустриалните ферми трябва да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип „заден двор“. Съгласно това решение до 31 юли стопаните, които отглеждат свине в обекти „заден двор“ и попадат в тези зони, трябваше да извършат доброволно клане на животните си. Петко Шаренков съобщи получени данни от кметовете на общините, според които мнозинството от стопаните са изпълнили тази мярка, като има единични случаи на изразено нежелание от страна на собствениците на прасета да бъде преустановено отглеждането на животни в личните стопанства. В община Велики Преслав двама стопани в селата Хан Крум и Мокреш не са се съобразили с решението, като общо над 200 прасета са доброволно умъртвени. За останалите общини информацията е, че прасетата са изклани, като в община Венец не се отглеждат прасета, а в община Върбица около 80% от животните са  доброволно умъртвени, независимо че населените места там не попадат в 20 км зони около промишлени ферми. Заместник-кметовете на общините Шумен и Смядово  заявиха съмненията си, че всички стопани за заклали прасетата си и съобщиха неофициална информация за случаи на укрити бременни животни. В Шумен вече е разпоредено общинските инспектори да обходят вилните зони, засилен е контрола и за изхвърлени животински продукти. Превантивните мерки се изпълняват във всички общини, от ОД на МВР и от структурите на администрацията, стана ясно от представената информация на заседанието.

По информация на д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, към момента в област Шумен няма случай на заболели прасета от африканска чума. От 15 юли до сега в Националната лаборатория от област Шумен са изпратени 58 проби от домашни свине и 33 от диви свине и всички те са отрицателни.

Областната епизоотична комисия днес одобри допълнителни мерки с цел ограничаване разпространението на заболяването.

Skip to content