Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
11 май (петък)

11 май-Денят на Шумен

С церемония за издигане на националното знаме, знамето на ЕС и знамето на Шумен започна тържественото честване пред сградата на общината на 11 май – Деня на Шумен. Флагът на Република България издигна дългогодишният директор на Профилираната природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ и носител на „Златна значка“ за принос в образованието и науката Ваньо Георгиев. Знамето на Европейския съюз издигна Петър Ангелов, удостоен с наградата „Ученик на годината“ за 2017-та година в хуманитарната и природоматематическа област, ученик от XII „в“ клас на ППМГ „Нанчо Попович“, а знамето на Шумен-поетът, автор на текста на химна на Шумен „Оттука започва България“ и почетен гражданин на града Антонин Горчев.

„В такива дни вярвам, че тези, които искат да създават, са много повече. Днес Шумен има нужда от знанията, опита, мъдростта и енергията на всички, които са готови да направят промяната и да допринесат за неговото развитие. Нека да превърнем Шумен в модерен и развит, красив и уютен град, в който да живеем. Да вървим заедно по този път, защото това е нашият град“, каза в приветствието си кметът на Шумен Любомир Христов.

Сред официалните гости на празника бяха народните представители Румен Генов, Димитър Александров, Иван Иванов, Емил Димитров и Милен Михов, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев и неговите заместници Ширин Вели и Петко Шаренков, ректорът на ШУ „Епископ Константин Преславски“ проф. Георги Колев, проф. Соня Тончева, директор на филиала в Шумен на Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов“ – Варна, делегация от побратимения румънски град Браила, почетни граждани на Шумен.

Поздравителни адреси за празника на Шумен бяха получени от президента Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов, кметове на съседни общини.

По-късно на тържествена сесия на Общински съвет Шумен преподавателят в ШУ „Епископ Константин Преславски“ проф. Христо Трендафилов беше удостоен с най-високото отличие – „Почетен гражданин на Шумен“. Връчени бяха и наградите на Шумен за изкуство и култура за 2017 година. Ивайло Сакелариев получи отличието в раздел „Фотография, видео и кино творби“ за неговото майсторство, висок професионализъм и творчески размах.
В раздел „изобразително изкуство“ индивидуалната награда получи скулпторът Румен Михайлов за неговата творба „Паметник на приятелството и признателността на шуменските арменци към България и българския народ“. Доц. Юрий Дачев получи приза за цялостно творчество в раздел „Дейци на културата и дарители”.

IMG_6009

IMG_6011

Skip to content