Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
9 май (сряда)

Шумен чества Деня на Европа

С тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя Шумен чества 9 май – Деня на Европа и 73 години от победата над хитлерофашизма. На церемонията пред паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“ присъстваха областният управител проф. Стефан Желев и заместник-областните управители Ширин Вели и Петко Шаренков, кметът Любомир Христов и заместник-кметовете на общината, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. Георги Колев, ветерани от войните, граждани.

„Денят на Европа е празник, посветен на мира и единството, празник – символ на стремежа към обединение и просперитет на Стария континент. Девети май остава в историята като деня, който бележи края на Втората световна война. На този ден изразяваме нашата признателност и уважение към вас, ветераните, които жертвахте живота си, сражавайки се по бойните полета в името на България“, каза в словото си областния управител проф. Стефан Желев и подчерта, че мирът е онази ценност, която всички ние сме длъжни да съхраним.

„Днес ние празнуваме, горди като страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, страна, подкрепяща неговите основни ценности – мир и солидарност. В днешния празничен ден ви призовавам да пазим европейските идеали, да вярваме в една силна и просперираща Европа, независимо от всички трудности, които стоят пред съвременното развитие на Европейския съюз. Призовавам ви да пазим българската идентичност, да отстояваме горда и достойна България в семейството на европейските народи. Нека с делата си работим за утвърждаване на европейския дух и ценности, нека заедно да градим по-добро бъдеще, благополучие и просперитет за всички нас“, заяви проф. Желев .

Организатори на честването са община Шумен и Командването на военния гарнизон в Шумен.

IMG_5996

IMG_5998

IMG_6000

Skip to content