Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница

ТОВА Е АРХИВЕН САЙТ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ШУМЕН

Линк към новия сайт - https://shumenoblast.egov.bg


Новини
6 септември (четвъртък)

Шумен чества Деня на Съединението

Областният управител проф. Стефан Желев и заместник-областният управител Петко Шаренков заедно с кмета на общината Любомир Христов, народните представители д-р Румен Генов, Димитър Александров и Иван Иванов, ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. Георги Колев участваха в тържественото честване в Шумен на 133-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

„Днес се покланяме пред паметта на всички, работили усърдно и всеотдайно за единна България. С този исторически факт българите доказват, че можем да разчитаме на собствените си сили, че когато сме единни и стоим на страната на справедливостта, няма невъзможни неща“, каза в словото си деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет „Васил Левски“ полк. Дилян Димитров.

„Денят на Съединението е важен за нас, българите, защото за него не се питаме дали ни е подарено от някой друг. Победата в него не е спечелена с помощта на някоя от Великите сили. Съединението на България е извоювано със смелостта и родолюбието на българите. Актът на Съединението е най-силното доказателство, че като българи можем да застанем единни в каузата си, да отстояваме своите интереси и да градим отговорно бъдещето си“, подчерта полк. Димитров.

С военен ритуал пред Паметника на загиналите във войните шуменци на площад „Кристал“ бяха поднесени венци и цветя на признателност към делото на героите.

По традиция венци и цветя бяха поднесени и пред паметната плоча в местността Марашката кория край село Мараш, където е бил създаден първия полеви лагер на Българската армия.

 

Skip to content