Герб на Република България

Република България
Областна администрация Шумен

Официална интернет страница


Новини
1 ноември (вторник)

Шумен почете Деня на народните будители

С тържествен ритуал пред паметника на Нанчо Попович в градинката пред народно читалище „Добри Войников” Шумен чества Деня на народните будители. Почит пред делото на хилядите български книжовници и просветители отдадоха  ученици, учители, представители на културно-просветни организации, общественици и много граждани. Сред официалните гости бяха областният управител Донка Иванова и заместник областните управители Селиме Кърджалиева и Петко Шаренков, кметът на общината Любомир Христов, народните представители проф. Стефан Желев и Иван Иванов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” полк. Сашо Евлогиев.

В словото си преподавателката по български език и литература Румяна Симеонова и Михаил Марчев, ученик от 12-ти клас на Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици „Никола Йонков Вапцаров“ Шумен подчертаха значението на Шумен като един от центровете на Възраждането.

„Преди 160 години, предците ни отвориха това читалище – начало на съвместния живот на шуменци в духовността, и сложиха на вратата му надписи на три езика, български, турски и френски”.

„Още преди повече от два века пътешественици минават през Шумен и с възхищение го определят като град „многонароден“, с училище „добропорядъчно“! Илия Блъсков нарича любознателността на шуменци „удивителна“. Той пише: „Нашите едновремешни стари са отдавали такава почит на книгата, както и на хляба.“

Добри Войников пише в предговора на своята „Кратка българска история“ през 1861 година: „Ние не сме друго освен едно израстение, продължение на рода на праотците ни.

В празничната програма се включиха децата от ДГ „Пролетна дъга“ със стихотворението „Български деца“ и Крисияна Ивайлова и Арзу Гюнал от СУ „Сава Доброплодни, които изпълниха песента  „Хубава си моя горо“.

В знак на признателност пред паметника на Нанчо Попович бяха поднесени венци и цветя. Честванията бяха организирани от Община Шумен, народните читалища „Добри Войников-1856″ и „Стилиян Чилингиров – 1963″ и Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – Шумен.

IMG_4318

IMG_4312

Skip to content